Architektura i nowoczesne budownictwo – Piazza dArmi Urban Park / modostudio

Dzięki uprzejmości modostudio Designed by modostudio, propozycja Parku Miejskiego Piazza d.
Armi ma na celu stworzenie interakcji tematycznej między obszarem konkursowym a sąsiednią istniejącą tkanką miejską.
Architekci realizują to poprzez stworzenie parku dla tego miasta, które jest dekontekstualizowane z sąsiedniej przestrzeni miejskiej, a jednocześnie bezpośrednio związane z panoramą pobliskich gór.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
To stwierdzenie, które może wydawać się paradoksem, opiera się na dwóch ważnych aspektach: sztucznym i naturalnym.
Krawędzie obszaru konkursowego, na które wpływ ma otaczająca go struktura urbanistyczna i stan tych przestrzeni, tworzą serię obszarów sztucznych i antropologicznych, które służą jako filtr pomiędzy otaczającym urbanistyką a obszarem parku miejskiego.
Dzięki uprzejmości modostudio Obszar kościoła, plac zabaw, plac miejski, targowisko i strefa sportowa przekształcają się w sztuczne światy w skali lokalnej.
Na terenie zawodów można znaleźć park miejski, krajobraz celowo alienowany do otaczającej tkanki, w celu uzyskania wyjątkowego doświadczenia, wyabstrahowanego z kontekstu.
Ten park, lub lepiej: krajobraz, staje się istotnym elementem miasta: miejscem, w którym mieszkańcy mogą doświadczyć bezpośredniego wizualnego połączenia z otaczającymi górami.
W parku mieści się teatr, budynek wielofunkcyjny i miejsce spektaklu, ale także kulturalny motor miasta, dzięki licznym funkcjom, które się tu łączą.
Filtr pomiędzy sztucznymi i naturalnymi obszarami staje się również filtrem wizualnym, ustanowionym przez roboty ziemne wymagane do stworzenia parku, wydmy.
Elementy funkcjonalne na granicy działki są planistycznie scharakteryzowane przez opływowe kształty, mające na celu stworzenie obrazu sił, które popychają tkankę miejską do wnętrza parku.
Dzięki uprzejmości modostudio Technologie użyte do realizacji projektu, mają na celu uwzględnienie aspektów zrównoważonego rozwoju energetycznego i środowiskowego, proponując szereg strategii, które minimalizują wpływ na środowisko interwencji oraz innowacyjne technologie dla teatru, w szczególności dla użyte materiały.
Dzięki uprzejmości modostudio Instalacja artystyczna umieszczona wzdłuż ścian otaczających rynek chce upamiętnić tragedię, której doświadcza ludność zamieszkująca akwizię podczas trzęsienia ziemi w roku 2009.
Codzienne przedmioty bez widocznej wartości i znaczenia są stosowane jako kolorowe plamy na dużej ścianie, która symbolizuje puste płótno.
site plan Architekci: modostudio Miejsce: L.
Aquila, Włochy Zespół projektowy: Fabio Cibinel, Roberto Laurenti, Giorgio Martocchia Współpracownicy: Mariola Blas Gonzalez, Mario Calogero, Marina Diez Cascon, Anne-Sophie Buyck Konsultanci: Artist-Cova Rios Klient: Miasto L.
Aquila Phase: Obszar zastosowań mieszanych: 108.300 m2 Rok: 2012
[więcej w: obróbka strumieniowo ścierna, kabiny toaletowe, Oporniki granitowe ]

Powiązane tematy z artykułem: kabiny toaletowe obróbka strumieniowo ścierna Oporniki granitowe